Recept

Det finns många recept som innehåller skrädmjöl och nedan presenteras några som vi fått från boken Skrädmjöl Det värmländska mjölet av Margareta Edsgård.

Ett par av recepten innehåller enbart skrädmjöl och inget vetemjöl. Det är knäckebrödet och Mårbacka Kaffekaka. Dessa recept kan användas av glutenkänsliga.

När du bakar kan du experimentera själv och byta ut en del av vetemjölet mot skrädmjöl. Det fungerar bra för scones.  Även i matpajdeg kan du byta ut en del av vetemjölet – av 3 dl mjöl, byt ut 1 dl till skrädmjöl.

Till pannkakor byts ca 1/4 av vetemjölet till skrädmjöl. Pröva att byta ut lite av vetemjölet i dina småkakor och du kommer att få uppskattande kommentarer om den nötiga smaken.

Kakor

Skrädmjölsdrömmar

Skrädmjölsdrömmar är den populäraste kakan av alla. Den bakas på många bagerier i Värmland och är också den kaka som serveras i Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg.
Ugn: 150°, 15–20 minuter
Måltid: Kakor

Ingredienser

  • 150 g smör rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 2 ¾ dl skrädmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

  • Rör smör och socker poröst. Eller kör det i matberedaren.
    Blanda skrädmjöl, vetemjöl, hjorthornssalt och vaniljsocker väl och rör ner det i smeten.
    Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Dela varje längd i 20 bitar, rulla till små bollar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter.

Mårbackakaka

Den här mjuka kakan heter ursprungligen Mårbacka Kaffekaka, men kallas också för Mårbackakaka och fanns med redan på Selmas receptblad för Mårbacka Havremjöl. I caféet på Mårbacka serveras idag en annan Mårbackakaka, med vispgrädde och lingonsylt. Den innehåller vetemjöl till skillnad från den här kakan som bakas helt utan vetemjöl.
I tv-programmet ”Sommar med Ernst” 2020 lade Ernst Kirchsteiger till en glasyr på Mårbackakakan. Då blev det Sommarkaka à la Ernst och kakan såg genast festligare ut. 
Om du inte har någon doftpelargon hemma kan glasyren smaksättas med citronzest från ekologisk citron.
 
Ugn: 175°, ca 50 minuter
Måltid: Kakor

Ingredienser

  • 200 g smör rumstempererat
  • 2 ½ dl (200 g) socker
  • 3 ägg
  • 200 g skrädmjöl
  • 1 msk mjölk
  • ½ krm bittermandelolja

Glasyr

  • 2 ½ dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 blad doftpelargon, finhackade (alternativt rivet skal från 1 citron)

Instruktioner

  • Rör först smör och socker pösigt och rör sedan ner ett ägg i taget. Sikta ner skrädmjölet i smeten och blanda sedan i mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i en smord och bröad form, 23 cm i diameter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med sticka. Den ska vara torr när kakan är klar.

Glasyr

  • När kakan svalnat, rör ihop ingredienserna till en icke-rinnande glasyr. Blir den för lös kan du tillsätta mer florsocker. Sprid ut glasyren över den färdiggräddade kakan. Dekorera gärna med en pelargonblomma.

Stöpaforskakan

Vinnaren i en kaktävling vid Stöpafors kvarn. Serveras med grädde eller glass, eller bara som den är.
 
Ugn: 200°, 20–25 minuter
Måltid: Kakor

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl skrädmjöl
  • 3 dl socker
  • 6 tsk bakpulver
  • 300 g smör kylskåpskallt
  • 2 ägg
  • ca 4 dl lingonsylt

Strössel:

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smält smör

Instruktioner

  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smöret med fingertopparna i mjölblandningen till en smulig deg. Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör samman degen och bred sedan ut den i bakplåtspapperklädd långpanna ca 30x40 cm.
    Bred ut lingonsylten ovan på degen.
    Smält sedan smöret till strösslet och blanda ner havregryn, socker, vaniljsocker. Bred ut grynmassan över lingonsylten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 20–25 minuter. Havregrynen ska ha fått lite färg, då är den klar.

Några bagares tips om skrädmjölet

”Behandla mjölet som ett fullkornsmjöl. Det gäller att få mjölet att lyfta, att få en balans så att inte brödet blir för tungt.

Bra rostning ger karaktär till brödet men ju mer rostat mjölet är, desto mer vatten krävs i baket. För att baka ett bra mjukt bröd ska skrädmjölet skållas med 80-gradigt vatten.

Skållningen ska ha grötkonsistens utan klumpar. Mängden vätska är beroende av mjölsort, och i det här fallet rostning. Låt det skållade mjölet svalna och mogna under 6 timmar innan du fortsätter med resten av mjölet och kallt vatten.

Degen ska långjäsa i rumstemperatur för att alla goda smaker ska utvecklas. I mjukt bröd kan man ha max 25 % skrädmjöl av den totala mjölmängden. I bakverk som inte ska jäsa kan du använda en större del skrädmjöl .”

Lena-Marie Andersson, Solbergets Bagarstuga, Karlstad 

Skrädmjöl är ett fantastiskt mjöl. Det är smakfullt och passar till olika typer av bakning. Jag använder skrädmjölet i alla mina produkter. Det kan vara skrädmjölsdrömmar , biscotti, skrädtårta, pajer, milkshake eller matbröd. Jag kombinerar med olika smaker för att ge en helt unik smakupplevelse.

Mjölet har några svårigheter. Jag experimenterar mycket med skrädmjölet och gör olika bakverk och kombinationer med mjölet. Jag har märkt att mängden skrädmjöl påverkar smakerna på övriga ingredienser.Det gäller att hitta balansen. Skrädmjöl är glutenfritt, därför behövs det kunskap för att hantera det och hur man använder till olika bakverk och mat.”

Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori, Karlstad

”Vi använder mest skrädmjölet i skrädmjölsdrömmar som är en storsäljare. Det är svårt att baka på skrädmjölet eftersom det inte innehåller gluten. Jag har bakat en skrädmjölslimpa men eftersom matbrödsförsäljningen gått ner dramatiskt under pandemin så har jag slutat med den. Däremot har jag provbakat Stöpaforskakan . Den har en härlig smak av lingon i kombination med skrädmjöl och jag kommer att baka den igen för försäljning i konditoriet. Jag tycker skrädmjölets smak är jättegod med sin nötighet.”

Robert Bergström, Citykonditoriet i Sunne

”Jag använder skrädmjöl i ett skållat matbröd, Skrädis. Det är ett efterfrågat bröd som jag fortsatt baka genom åren. Skrädmjölet använder jag främst för den goda smakens skull. Det ger en mild, nötaktig, söt och behaglig smak. Det behövs inte så mycket mjöl för att få den smaken.”

Carina Wallner, Norra Sanna Bageri, Karlstad

”Vi bakar skrädmjöladrömmar och surdegsfrallor med skrädmjöl som smaksättning. Även morotsbrödet får en extra touch av skrädmjöl. Drömmarna går hem hos alla, men äldre personer är de som efterfrågar mjölet. Yngre personer är mer försiktiga och vågar inte alltid prova. Vi tycker att det är viktigt att stötta det lokala omkring oss och skrädmjölet är speciellt med sin anknytning till Värmland och kvarnarna här.

Ronnie Dyhr-Nielsen, Swenströmskas Stenugnsbageri, Karlstad

Bröd

Skrädmjölsknäcke

Knäckebrödsreceptet kommer från Bibbi Kringlund i Västra Ämtervik. Bibbi är kock, sommelier och matkreatör och driver företaget Kulinarika tillsammans med sin man.
Receptet ger en stor sats bröd som tar tid att grädda om man inte har en varmluftsugn. Halvera annars satsen av det goda och riktigt knäckiga brödet. Eller så kan du spara det du har kvar i kylskåpet och fortsätta nästa dag.
Ugn: Varmluft 160 °, 30–35 minuter
Vanlig ugn 175°, 30–35 minuter
Måltid: Bröd
Portioner: 8 plåtar knäckebröd

Ingredienser

  • 8 dl vatten
  • 60 g honung
  • 40 g jäst
  • 850 g skrädmjöl
  • 175 g majsmjöl
  • 1 msk husk (skal av psylliumfrö)
  • 30 g salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • pumpafrön

Instruktioner

  • Rör ut honung och jäst i det ljumna vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom pumpafrön. Blanda samman till en kletig deg som inte behöver knådas. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr. Strö över lite skrädmjöl och låt degen jäsa under bakduk i 3 timmar i rumstemperatur.
    Dela degen i 8 lika stora bitar. Kavla till tunna kakor (1–2 mm), som täcker hela bakplåten. Lägg bakplåtspapper över degen om den är kletig och svårkavlad. Strö över pumpafröna och kavla in dem i brödet.
    Lägg bröden på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, ca 30–35 minuter.
    Avsluta gärna kavlingen med kruskavel eller picka bröden med gaffel eller kakpick. Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar åt gången. Medan om du har en vanlig ugn gräddar du först brödet mitt i ugnen men flyttar sedan ner det i ugnen efter 15 minuter. Det är viktigt att knäckebrödet blir väl gräddat och får en krispig känsla.

Havrebullar

Inspirationen till det här receptet fick jag i en brödbok från 1970-talet. Bullarna blir saftiga, mycket tack vare att skrädmjölet kokas med mjölk. Om du tycker om russin eller torkade tranbär så kan du blanda i 1 dl sådana. Lägg i så fall dem i blöt i vatten när du startar baket och blanda dem i degen på slutet av knådningen, utan blötläggningsvattnet.
Ugn: 225°, 10–12 minuter
Måltid: Bröd

Ingredienser

  • 2 dl skrädmjöl
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst + 1 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Pensling: vatten
    Rör ut skrädmjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt ”gröten” koka ca 2 minuter. Blanda i smöret. Låt alltsammans svalna till fingervärme, 37 grader.
    Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt skrädmjölsblandningen, saltet och mjölet. Spar ungefär 1 dl till utbakningen. Låt jäsa ca 30 minuter.
    Häll upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen, den ska vara ganska lös. Ta alltså inte mer mjöl än vad som anges i receptet. Forma degen till 14 stora, runda, släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Jäs dem ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme 10–12 min. Pensla dem med kallt vatten när de tagits ur ugnen och låt svalna på galler under bakduk.

Tekakor med skrädmjöl

Tekakor med skrädmjöl smakar också lite extra, inte alls som de som man köper i butiken. Degen kan även bakas ut till skrädmjölsfrallor.
Ugn: 250°, ca 10 minuter
Måltid: Bröd
Portioner: 16 kakor

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjöl
  • 50 g jäst
  • ½ dl socker
  • 2 tsk salt
  • 4 dl skrädmjöl
  • 6–8 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills degvätskan blir fingervarm och rör ut jästen i denna i en stor bunke. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta väl. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Brödet bakas ut direkt. Dela i 16 bitar och platta ut till runda kakor. Låt dem jäsa på plåten 30 min. Nagga med gaffel och grädda kakorna i mitten av ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.

Gröt

Nävgröt och fläsk

Nävgröt blir olika beroende på mängden vatten i förhållande till mjölet. Ju mindre vatten desto torrare gröt.
Måltid: Gröt
Portioner: 6 portioner

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 500 g skrädmjöl

Instruktioner

  • Koka upp vatten och salt. Slå över skrädmjölet, allt på en gång, så att det täcker vattenytan. Stampa ner mjölet med en träslev eller grötkäpp. Rör inte om! Sänk värmen, lägg på locket och låt vattnet ånga genom mjölet under 15–20 minuter. När allt vatten ångat in och gröten faller isär i klumpar är gröten färdig att servera. De vanligaste tillbehören är stekt fläsk med flott och lingonsylt.

Skrädmjölsgröt

Måltid: Gröt
Portioner: 1 portion

Ingredienser

  • 2 ½ dl mjölk eller vatten
  • ½ dl skrädmjöl
  • ½ tsk salt

Instruktioner

  • Starta med kall eller sjudande mjölk/vatten beroende på hur du vill ha gröten, slät eller klimpig. Om du börjar med kall vätska, vispa ut skrädmjölet först och koka sedan upp gröten. Tillsätt salt. Sänk värmen och sjud under minst ett par minuter. Tag av från värmen och låt den stå en liten stund innan serveringen. Servera med lingonsylt eller annan sylt du tycker om.

Hallonsmoothie

Som alternativ till hallon kan du använda jordgubbar eller andra söta bär. Använd gärna en riktigt mogen banan. Den gör smoothien sötare utan att du behöver tillsätta socker.
Måltid: Gröt
Portioner: 2 portioner

Ingredienser

  • 1 banan skalad i bitar
  • ½ dl skrädmjöl
  • 2 dl (150 g) frysta hallon 
  • 1–2 krm vaniljpulver
  • 4 dl yoghurt naturell

Instruktioner

  • Lägg ingredienserna i en hög bunke eller tillbringare och mixa till en slät smoothie. Häll upp i glas, drick och njut.

Maträtter

Skrädmjölspizza med banan, jordnötter och ananas

Jens Linder är kock och matjournalist bland annat för Dagens Nyheter. Han har skrivit flera kokböcker och fått medalj för "sina berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur". Jens gillar skrädmjöl och har skapat maträtter med mjölet som en ingrediens. 
2 plåtar, 4–6 portioner
Ugn: 250°, 6–8 minuter
Tillagningstid: 1 timma + jäsning minst 4 timmar
Måltid: Maträtt

Ingredienser

Deg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl skrädmjöl
  • 8–9 dl vetemjöl

Tomatsås:

  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 burk (400 g)  passerade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten

Topping:

  • 3 små gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk mild curry
  • 1 krm salt
  • 200 g riven långlagrad hårdost
  • 2 bananer
  • 1 msk pressad citron
  • 1 burk ananasbitar
  • 2 dl jordnötter
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja

Instruktioner

  • Deg: Blanda jäst, kallt vatten, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet. Knåda för hand 5 minuter. Låt kalljäsa i en bunke under handduk över natten i kylen eller i rumstemperatur 4 timmar.
    Laga tomatsåsen under tiden. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga, utan att bli brynta. Tillsätt rosmarin och fräs ytterligare någon minut. Häll i passerade tomater, tomatpuré, socker, salt och vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Låt såsen svalna.
    Skala, skiva och smörstek lökarna. Krydda med curryn och fräs ytterligare någon minut. Salta.
    Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 230). När degen jäst, knåda den några minuter. Fördela den på två smorda ugnsplåtar och kavla ut den så att den täcker plåten.
    Smeta ut tomatsåsen på bottnarna. Strö över den rivna osten. Skiva bananer och pressa över citron. Fiska upp ananasbitarna ur sin lag. Fördela bananskivor, ananasbitar och jordnötter över pizzan. Toppa med currylöken.
    Sätt in en plåt i taget på mittersta falsen i ugnen. Grädda ca 6-8 minuter tills ost och topping fått fin färg. Ta ut och strö över oregano om ni så vill. Servera med en gång.

Skrädmjölsvåfflor

Susanne Jonsson är en av kockarna i programmet Go'kväll i SVT. Här kommer receptet på hennes frasiga skrädmjölsvåfflor. Hon tipsar om att iskallt bubbelvatten ger extra krispiga våfflor. Byt ut hälften av mjölken och se vad du tycker.
Till servering: grädde & hjortronsylt eller något annat du gillar.
Måltid: Maträtt

Ingredienser

  • 100 g smör smält, avsvalnat
  • 2 dl skrädmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk

Instruktioner

  • Smält smöret, låt svalna. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke.
    Vispa ner mjölk, börja med 2 dl, vispa slätt. Tillsätt ägg och smör.
    Låt stå och dra en stund. Pensla laggen med smör. Provgrädda en våffla och korrigera smeten med mer mjöl om den är för lös. Grädda & njut!

Skrädmjölsraggmunk med älgpytt

ICA utlyste 2009 en recepttävling om Sveriges nya landskapsrätter. De fick in 3 000 bidrag, 75 valdes ut och varje landskap fick tre representanter. En av de värmländska finalisterna är följande recept skapat av Therése Sjöblom Wittgren.
Måltid: Maträtt
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

Raggmunk:

  • 1 ¼ dl skrädmjöl
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • ca 400 g rå potatis

Chilifraiche:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk chiliflakes

Älgpytt:

  • 600 gr älgkött, t ex biff eller innerfilé
  • smör, olja att steka i
  • salt, vitpeppar

Tillbehör:

  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 tsk socker
  • ½ dl mörkt öl
  • 1 dl rårörda lingon

Instruktioner

Chilifraiche:

  • Blanda crème fraiche och chiliflakes. Ställ kallt.

Älgpytt med tillbehör:

  • Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Skala och skär morötterna i 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Dessa tillbehör fräses sedan separat.
    Stek morötterna i smör på svag värme, ca 5 minuter.
    Fräs löken glansig i smör. Tillsätt socker och blanda runt. Häll på ölet och låt det koka in.
    Stek köttet i smör och olja tills det är genomstekt. Krydda med salt och peppar.

Raggmunk:

  • Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.
    Skala potatisen och riv den fint, blanda ner i smeten.
    Grädda smeten i smör, som tunna pannkakor, några minuter per sida. Använd ca 1 dl smet per raggmunk.
    Servera älgpytten med tillbehören ovanpå raggmunken med en klick chilifraiche och gärna rårörda lingon.

Titas äppelpaj med skrädmjöl

Recept på äpplepajer och äpplekakor får man aldrig för många av. Här kommer en enkel och härligt knäckig äpplepaj. Det enkla består i att man blandar allt det torra och sedan bara hyvlar smöret med en osthyvel och lägger på pajen. Kan det bli enklare?
Ugn: 200°, 20–30 minuter
Måltid: Maträtt
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

  • 4 äpplen skalade och tunt skivade
  • ½ dl vetemjöl + ½ dl skrädmjöl
  • ½ dl havregryn
  • ½ dl socker
  • ½ dl mandelmassa riven
  • 100 g smör
  • kanel, malen

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform eller annan ugnsfast form.
    Blanda vetemjöl, skrädmjöl, havregryn, socker och mandelmassa i en skål.
    Lägg äppelskivorna i formen och pudra över kanel efter smak. Strö över mjölblandningen.
    Hyvla smöret med hjälp av osthyvel och täck pajen med smöret.
    Grädda i 20–30 minuter tills pajen fått fin färg och knäckig yta.
    Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Desserter och övriga recept

Edens pannacotta med skrädmjöl

Eden har tagit fram receptet som är krämig och len dessert med en oväntad smak av berbere och en nötig djuphet från skrädmjöl
Passar perfekt till fikastunden, afternoon tea eller som avslutning på middagen.
Måltid: Kakor
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vegegel
  • 1–2 msk skrädmjöl
  • 0,5 tsk berbere/vaniljsocker

Instruktioner

  • Gör så här:

    Häll vispgrädde, strösocker, berbere, vegegel i en kastrull. 
    Koka upp blandningen under omrörning och låt sjuda försiktigt i 3–4 minuter.
    Ta av kastrullen från värmen och vispa ner skrädmjölet tills blandningen är slät.
    Fördela smeten i portionsformar eller små glas.
    Låt svalna i rumstemperatur i några minuter innan du ställer dem i kylskåp.
    Låt pannacottan stelna i kylskåp i ca 2 - 4 timmar. 
     
    Toppingtips:
    Ätbara blommor, färskt bär, exotiska frukter eller småkakor.

Anteckning

  • Pannacotta