Stöpaforskakan
Vinnaren i en kaktävling vid Stöpafors kvarn. Serveras med grädde eller glass, eller bara som den är. Ugn: 200°, 20–25 minuter
- 5 dl vetemjöl
- 4 dl skrädmjöl
- 3 dl socker
- 6 tsk bakpulver
- 300 g smör kylskåpskallt
- 2 ägg
- ca 4 dl lingonsylt
Strössel:
- 3 dl havregryn
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 100 g smält smör
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smöret med fingertopparna i mjölblandningen till en smulig deg. Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör samman degen och bred sedan ut den i bakplåtspapperklädd långpanna ca 30x40 cm. Bred ut lingonsylten ovan på degen.Smält sedan smöret till strösslet och blanda ner havregryn, socker, vaniljsocker. Bred ut grynmassan över lingonsylten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 20–25 minuter. Havregrynen ska ha fått lite färg, då är den klar.