Go Back

Stöpaforskakan

Vinnaren i en kaktävling vid Stöpafors kvarn. Serveras med grädde eller glass, eller bara som den är.
 
Ugn: 200°, 20–25 minuter
Måltid: Kakor

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl skrädmjöl
  • 3 dl socker
  • 6 tsk bakpulver
  • 300 g smör kylskåpskallt
  • 2 ägg
  • ca 4 dl lingonsylt

Strössel:

  • 3 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smält smör

Instruktioner

  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smöret med fingertopparna i mjölblandningen till en smulig deg. Vispa äggen lätt och tillsätt dem. Rör samman degen och bred sedan ut den i bakplåtspapperklädd långpanna ca 30x40 cm.
    Bred ut lingonsylten ovan på degen.
    Smält sedan smöret till strösslet och blanda ner havregryn, socker, vaniljsocker. Bred ut grynmassan över lingonsylten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, 20–25 minuter. Havregrynen ska ha fått lite färg, då är den klar.