Go Back

Skrädmjölsknäcke

Knäckebrödsreceptet kommer från Bibbi Kringlund i Västra Ämtervik. Bibbi är kock, sommelier och matkreatör och driver företaget Kulinarika tillsammans med sin man.
Receptet ger en stor sats bröd som tar tid att grädda om man inte har en varmluftsugn. Halvera annars satsen av det goda och riktigt knäckiga brödet. Eller så kan du spara det du har kvar i kylskåpet och fortsätta nästa dag.
Ugn: Varmluft 160 °, 30–35 minuter
Vanlig ugn 175°, 30–35 minuter
Måltid: Bröd
Portioner: 8 plåtar knäckebröd

Ingredienser

  • 8 dl vatten
  • 60 g honung
  • 40 g jäst
  • 850 g skrädmjöl
  • 175 g majsmjöl
  • 1 msk husk (skal av psylliumfrö)
  • 30 g salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • pumpafrön

Instruktioner

  • Rör ut honung och jäst i det ljumna vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom pumpafrön. Blanda samman till en kletig deg som inte behöver knådas. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr. Strö över lite skrädmjöl och låt degen jäsa under bakduk i 3 timmar i rumstemperatur.
    Dela degen i 8 lika stora bitar. Kavla till tunna kakor (1–2 mm), som täcker hela bakplåten. Lägg bakplåtspapper över degen om den är kletig och svårkavlad. Strö över pumpafröna och kavla in dem i brödet.
    Lägg bröden på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader, ca 30–35 minuter.
    Avsluta gärna kavlingen med kruskavel eller picka bröden med gaffel eller kakpick. Om du har varmluftsugn kan du grädda flera plåtar åt gången. Medan om du har en vanlig ugn gräddar du först brödet mitt i ugnen men flyttar sedan ner det i ugnen efter 15 minuter. Det är viktigt att knäckebrödet blir väl gräddat och får en krispig känsla.