Go Back

Havrebullar

Inspirationen till det här receptet fick jag i en brödbok från 1970-talet. Bullarna blir saftiga, mycket tack vare att skrädmjölet kokas med mjölk. Om du tycker om russin eller torkade tranbär så kan du blanda i 1 dl sådana. Lägg i så fall dem i blöt i vatten när du startar baket och blanda dem i degen på slutet av knådningen, utan blötläggningsvattnet.
Ugn: 225°, 10–12 minuter
Måltid: Bröd

Ingredienser

  • 2 dl skrädmjöl
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 25 g jäst + 1 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Pensling: vatten
    Rör ut skrädmjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt ”gröten” koka ca 2 minuter. Blanda i smöret. Låt alltsammans svalna till fingervärme, 37 grader.
    Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen är upplöst. Tillsätt skrädmjölsblandningen, saltet och mjölet. Spar ungefär 1 dl till utbakningen. Låt jäsa ca 30 minuter.
    Häll upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen, den ska vara ganska lös. Ta alltså inte mer mjöl än vad som anges i receptet. Forma degen till 14 stora, runda, släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Jäs dem ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 graders ugnsvärme 10–12 min. Pensla dem med kallt vatten när de tagits ur ugnen och låt svalna på galler under bakduk.