Go Back

Mårbackakaka

Den här mjuka kakan heter ursprungligen Mårbacka Kaffekaka, men kallas också för Mårbackakaka och fanns med redan på Selmas receptblad för Mårbacka Havremjöl. I caféet på Mårbacka serveras idag en annan Mårbackakaka, med vispgrädde och lingonsylt. Den innehåller vetemjöl till skillnad från den här kakan som bakas helt utan vetemjöl.
I tv-programmet ”Sommar med Ernst” 2020 lade Ernst Kirchsteiger till en glasyr på Mårbackakakan. Då blev det Sommarkaka à la Ernst och kakan såg genast festligare ut. 
Om du inte har någon doftpelargon hemma kan glasyren smaksättas med citronzest från ekologisk citron.
 
Ugn: 175°, ca 50 minuter
Måltid: Kakor

Ingredienser

  • 200 g smör rumstempererat
  • 2 ½ dl (200 g) socker
  • 3 ägg
  • 200 g skrädmjöl
  • 1 msk mjölk
  • ½ krm bittermandelolja

Glasyr

  • 2 ½ dl florsocker
  • ½ äggvita
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 blad doftpelargon, finhackade (alternativt rivet skal från 1 citron)

Instruktioner

  • Rör först smör och socker pösigt och rör sedan ner ett ägg i taget. Sikta ner skrädmjölet i smeten och blanda sedan i mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i en smord och bröad form, 23 cm i diameter. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med sticka. Den ska vara torr när kakan är klar.

Glasyr

  • När kakan svalnat, rör ihop ingredienserna till en icke-rinnande glasyr. Blir den för lös kan du tillsätta mer florsocker. Sprid ut glasyren över den färdiggräddade kakan. Dekorera gärna med en pelargonblomma.