Go Back

Skrädmjölsraggmunk med älgpytt

ICA utlyste 2009 en recepttävling om Sveriges nya landskapsrätter. De fick in 3 000 bidrag, 75 valdes ut och varje landskap fick tre representanter. En av de värmländska finalisterna är följande recept skapat av Therése Sjöblom Wittgren.
Måltid: Maträtt
Portioner: 4 portioner

Ingredienser

Raggmunk:

  • 1 ¼ dl skrädmjöl
  • ½ tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • ca 400 g rå potatis

Chilifraiche:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk chiliflakes

Älgpytt:

  • 600 gr älgkött, t ex biff eller innerfilé
  • smör, olja att steka i
  • salt, vitpeppar

Tillbehör:

  • 3 morötter
  • 1 rödlök
  • 1 tsk socker
  • ½ dl mörkt öl
  • 1 dl rårörda lingon

Instruktioner

Chilifraiche:

  • Blanda crème fraiche och chiliflakes. Ställ kallt.

Älgpytt med tillbehör:

  • Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Skala och skär morötterna i 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Dessa tillbehör fräses sedan separat.
    Stek morötterna i smör på svag värme, ca 5 minuter.
    Fräs löken glansig i smör. Tillsätt socker och blanda runt. Häll på ölet och låt det koka in.
    Stek köttet i smör och olja tills det är genomstekt. Krydda med salt och peppar.

Raggmunk:

  • Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.
    Skala potatisen och riv den fint, blanda ner i smeten.
    Grädda smeten i smör, som tunna pannkakor, några minuter per sida. Använd ca 1 dl smet per raggmunk.
    Servera älgpytten med tillbehören ovanpå raggmunken med en klick chilifraiche och gärna rårörda lingon.