Skrädmjölsraggmunk med älgpytt
ICA utlyste 2009 en recepttävling om Sveriges nya landskapsrätter. De fick in 3 000 bidrag, 75 valdes ut och varje landskap fick tre representanter. En av de värmländska finalisterna är följande recept skapat av Therése Sjöblom Wittgren.
Portioner: 4 portioner
Raggmunk:
- 1 ¼ dl skrädmjöl
- ½ tsk socker
- 1 tsk salt
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ägg
- ca 400 g rå potatis
Chilifraiche:
- 2 dl crème fraiche
- 1 tsk chiliflakes
Älgpytt:
- 600 gr älgkött, t ex biff eller innerfilé
- smör, olja att steka i
- salt, vitpeppar
Tillbehör:
- 3 morötter
- 1 rödlök
- 1 tsk socker
- ½ dl mörkt öl
- 1 dl rårörda lingon
Älgpytt med tillbehör:
Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Skala och skär morötterna i 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Dessa tillbehör fräses sedan separat.Stek morötterna i smör på svag värme, ca 5 minuter. Fräs löken glansig i smör. Tillsätt socker och blanda runt. Häll på ölet och låt det koka in.Stek köttet i smör och olja tills det är genomstekt. Krydda med salt och peppar.
Raggmunk:
Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klumpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.Skala potatisen och riv den fint, blanda ner i smeten.Grädda smeten i smör, som tunna pannkakor, några minuter per sida. Använd ca 1 dl smet per raggmunk.Servera älgpytten med tillbehören ovanpå raggmunken med en klick chilifraiche och gärna rårörda lingon.