Go Back

Skrädmjölspizza med banan, jordnötter och ananas

Jens Linder är kock och matjournalist bland annat för Dagens Nyheter. Han har skrivit flera kokböcker och fått medalj för "sina berömvärda insatser och engagemang för svensk matkultur". Jens gillar skrädmjöl och har skapat maträtter med mjölet som en ingrediens. 
2 plåtar, 4–6 portioner
Ugn: 250°, 6–8 minuter
Tillagningstid: 1 timma + jäsning minst 4 timmar
Måltid: Maträtt

Ingredienser

Deg:

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl skrädmjöl
  • 8–9 dl vetemjöl

Tomatsås:

  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 burk (400 g)  passerade tomater
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 tsk socker
  • ½ tsk salt
  • 1 dl vatten

Topping:

  • 3 små gula lökar
  • 2 msk smör
  • 2 msk mild curry
  • 1 krm salt
  • 200 g riven långlagrad hårdost
  • 2 bananer
  • 1 msk pressad citron
  • 1 burk ananasbitar
  • 2 dl jordnötter
  • 2 tsk torkad oregano
  • olivolja

Instruktioner

  • Deg: Blanda jäst, kallt vatten, salt och olivolja i en bunke. Tillsätt mjölet. Knåda för hand 5 minuter. Låt kalljäsa i en bunke under handduk över natten i kylen eller i rumstemperatur 4 timmar.
    Laga tomatsåsen under tiden. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs vitlök tills bitarna mjuknat och blivit genomskinliga, utan att bli brynta. Tillsätt rosmarin och fräs ytterligare någon minut. Häll i passerade tomater, tomatpuré, socker, salt och vatten. Låt sjuda utan lock tills såsen blivit ganska tjock och trögflytande. Låt såsen svalna.
    Skala, skiva och smörstek lökarna. Krydda med curryn och fräs ytterligare någon minut. Salta.
    Sätt ugnen på 250 grader (varmluft 230). När degen jäst, knåda den några minuter. Fördela den på två smorda ugnsplåtar och kavla ut den så att den täcker plåten.
    Smeta ut tomatsåsen på bottnarna. Strö över den rivna osten. Skiva bananer och pressa över citron. Fiska upp ananasbitarna ur sin lag. Fördela bananskivor, ananasbitar och jordnötter över pizzan. Toppa med currylöken.
    Sätt in en plåt i taget på mittersta falsen i ugnen. Grädda ca 6-8 minuter tills ost och topping fått fin färg. Ta ut och strö över oregano om ni så vill. Servera med en gång.