Skrädmjölskvarnar
Nedan presenteras Värmländskt skrädmjölskvarnar som är medlemmar i föreningen. Alla kvarnarna ligger i Värmland. Några kvarnar drivs kommersiellt och några drivs ideellt. De ideella kvarnarna körs bara på speciella kvarndagar ofta i kombination med visning för allmänheten.
Stöpafors kvarn
Stöpafors kvarn har varit i gång sedan 1919 och har producerat skrädmjöl sedan dess.
Produktionen är ett äkta hantverk. Vi rostar, skräder och stenmaler havren på gammal traditionellt vis. I rosteriet eldar vi med värmländsk björkved.
Kvarnen drivs av Emelie och Roar, som har haft hand om produktionen i kvarnen sedan 2019. Emelie är femte generationen mjölnare i släkten Persson som drivit kvarnen.
Stöpafors kvarn ligger i Stöpafors strax söder om Tossebergsklätten mellan Sunne och Torsby.





Stöpafors kvarn idag
På Stöpafors kvarn tillverkar skrädmjöl med stor passion och levererar med utsökt kvalité, till bl.a. ICA, COOP, Gammelvala, Selma Spa med flera.
Vi har även ett eget vattenkraftverk som försörjer kvarnen med el.
E-post: Stopaforskvarn@gmail.com
Björkaholm Kvarn
Björkaholms kvarn är en liten eko-kvarn i Ransbysäter nära Lysvik i Sunne kommun. Den grundades redan år 1709. Idag drivs kvarnen av mjölnare Mårten Nilsson och William Olsson. Man använder spannmål från lokala odlare och alla produkter är Krav-certifierad.






Vi mal säd från odlare så nära kvarnen som möjligt
På Björkaholms kvarn mals många olika sorters mjöl. Både vete, Ölands o Dala lantvete, speltvete, råg, svedjeråg, gråärt och skrädmjöl.
Nedre Femtå Qvarn
1939 övertog AB Femtå Elektricitetsverk kvarnen. De flyttade kvarnen till nuvarande plats.
Kvarnen har fått sitt namn från Femtån som stupar brant ner i dalgången alldeles i närheten.
Skrädmjölet tillverkas av 100% glutenfri värmländsk havre och används enligt tradition till värmländska specialiteter som skrädmjölsdrömmar eller nävgröt. Sedan år 2023 har skrädmjöl från Nedre Femtå Qvarn Skyddad Geografisk Beteckning. Detta Innebär att odling och produktion måste ske i Värmland. Mjölets speciella smak gör att det passar utmärkt även till välling, våfflor eller pizzadeg.
De finska nybyggarna som slog sig ner i värmland på 1600-talet kom med rätten Motti. Mjöl av råg eller korn stöptes med kokande vatten eller fiskspad, ångades igenom och åts gärna med fisk. Rätten anammades tidigt av Klarälvdalingarna, men då framställd av rostad havre och fläsk med flott därtill. Grötklumparna kunde tas med händerna (nävgröt)






Nedre Femtå Qvarn idag
Nedre Femtå Qvarn drivs idag av Nils-Åke Jonsson och hans dotter Sara.
Mjölet säljs i utvalda butiker men kan också köpas direkt från kvarnen. Kontakta oss via telefon eller mail så skickar vårt garanterat glutenfria skrädmjöl.
Det finns också möjlighet att få guidad rundvandring i kvarnen på förbokade tider. Nedre Femtå Qvarn ligger nära Fämtfallet med fina vandringsleder.
Du når oss på info@nedrefemtaqvarn.se
Kristinefors kvarn
Kristinefors kvarn är belägna vid dammen i Kristinefors, 1 mil norr om Vitsand. Byggnaderna ligger på Mangslidsälvens östra sida.
Kvarnen byggdes 1854 och har byggts om från vattendrift till eldrift. En gång om året, vid en kvarndag, är kvarnen igång och då mals här skrädmjöl och serveras nävgröt.
.






Kristinefors kvarn idag
Kristinefors kvarn drivs idag av Vitsands Hembygds-förening
Röjdåfors kvarn
Röjdåfors kvarn är belägen i Östmark, Torsby kommun nära norska gränsen. Det är föreningen Östmarksbygden som sköter kvarnen och genomför kvarndagar där skrädmjöl mals till försäljning på plats eller i ICA Nära butiken i Östmark. Även lokala finngårdar köper skrädmjölet.
Den befintliga kvarnbyggnaden i Röjdåfors anlades 1859 och blev en av de mest kända i trakten som betjänade ett stort antal invånare på båda sidor om riksgränsen. Vid sekelskiftet 1900 beräknas det ha funnits nära två hundra finntorp i området kring Röjdåfors. Kvarnen var i drift fram till 1960 då verksamheten upp-hörde.
År 1969 överlämnade Röjdåfors Kraftverk kvarnen med tillhörande mark till Östmarks kommun som senare uppgick i sammanslagningen 1971 och blev Torsby kommun.





Röjdåfors kvarn idag
År 2005 engagerade sig Föreningen Östmarksbygden för den gamla kvarnen. I samråd med kommun och länsantikvarie har upprustning och renovering genomförts t.ex. skickades den gamla motorn till en lindarverkstad i Karlstad, samt har expertiskunskap ifrån Stöpafors kvarn hjälpt till att lyfta och kontrollera kvarnstenarna. Föreningen erhöll
från Torsby kommun nyttjandeavtal 2007 och har sedan dess bedrivit viss produktion av skrädmjöl samt anordnat kvarndagar som öppnat upp kvarnen som besöksmål. Föreningen driver nu kvarnen och tanken är att både gynna det lokalproducerade och besöksnäringen i området.
Havreodlare
I Värmland finns ungefär 500 havreodlare som odlar ca 13 800 ha havre. Havre används både till djurfoder och till livsmedel som t ex havregryn, havredryck, havremjöl och skrädmjöl. Nedan presenteras några havreodlare som levererar havre till skrädmjölskvarnarna och/eller är medlemmar i föreningen.
S&E Lantbruk
Vi som driver S&E Lantbruk är kusiner och heter Filip Eliasson och Erik Gustafsson. Vi har två huvudgårdar, en i Skårebol utanför Kil där ekologisk, glutenfri odling är huvudinriktning. Den andra gården är Edsberg på Segerstad utanför Karlstad där vi föder upp ekologiska grisar. Vi är tredje generationens lantbrukare i Skårebol medans Edsberg arrenderas av Per och Bengt Edsgård. Totalt har vi ekologisk odling på ca 900 hektar. Med hjälp av våra medarbetare odlar vi glutenfri havre till flera av föreningens kvarnar.


![IMG_3450[1]](https://skradmjol.se/wp-content/uploads/2024/10/IMG_34501-768x576.webp)
Odling av havre
Havre är en relativt vanlig gröda att odla i Värmland. Klimatet här är perfekt för havren, vilket gör att den får en hög kvalité.
Det är oftast grynhavre som odlas till skrädmjöl.
Kvarnarna vill ha havre med en hög vikt på kärnorna. Detta gör att man får ut mycket mjöl från havren och mängden skal blir mindre. Sorter som man ofta använder är t.ex. Symphony och Galant.
Bengt Hedelin
Bengt Hedelin har kravgodkänd spannmåls-produktion på sin gård i Ransby, Lysvik. Han har ett nära samarbete med kvarnen Björkaholm i samma by och odlar bl.a. havre till Skrädmjöl.

Bagerier & konditorier
Edens Bröd och mat
Jag som driver heter Eden Mengisteab. Så länge jag kan minnas har bakning och matlagning varit en viktig del av mitt liv.
Som barn har jag lärt mig att experimentera och blanda olika ingredienser för att kunna laga och baka. Sedan dess har kärleken för just mathantverk vuxit stark.
I Eritreas matkultur används rostad havre eller korn som en basprodukt i olika typer av gröt. Jag har många gånger själv skrädat havre under min uppväxt. Sedan jag kom till Sverige har jag experimenterat och utvecklat användandet av skrädmjölet i en mängd bakverk, bröd och maträtter. Det var naturligt att utgå från skrädmjöl och eritreansk kryddblandning när jag skapade mina recept.
Skrädmjöl är bryggan mellan mig och Värmland. 2018 vann jag 1st pris med min nya skapade skrädtårta i tävlingen gastronomiska samtal i Värmland.
Edens bröd och mat erbjuder catering och som skapar kulinariska och kulturella möten mellan en värmländsk och afrikansk kultur.Vi erbjuder också allergivänliga bakverk, bröd och tårtor (äggfria, mjölkfria och glutenfria.





Edens bröd och mat erbjuder högkvalitativ hälsosam mat, bröd och tårtor baserad på svenska och afrikanska råvaror.
Ett modernt mathantverk bageri/konditori-catering som erbjuder kulinariska och kulturella möten mellan en värmländsk och afrikansk kultur.
vi erbjuder också allergivänliga bakverk, bröd och tårtor (äggfria, mjölkfria och glutenfria)
Övriga medlemmar
Skrädmjöl är inte bara ett livsmedel, det är ett levande kulturarv som är viktigt för den värmländska identiteten, för hembygdsföreningar, för finnkulturen, för besöksnäringen och måltidsturismen. Det är många, många fler som använder eller arbetar med skrädmjöl i sina verksamheter. Det är hembygdsföreningar, dagligvarubutiker, grossister, restauranger et c. Nedan listas övriga medlemmar i föreningen som på olika sätt arbetar med skrädmjöl i sin verksamhet.